KERABU ALA THAI
KERABU DAGING ALA THAI
Bahan-Bahan:
• 300g daging, rebus smpai lembut
• 1 biji bawang besar, hiris nipis
• 1 batang serai, hiris nipis
• 1 biji tomato, hiris nipis
• 5-7 biji cili padi, hiris nipis
• 2 sudu besar sos ikan
• 1 biji limau nipis, ambil jus
• 3 helai daun limau purut, hiris halus
• garam dan gula secukup rasa
• 300g daging, rebus smpai lembut
• 1 biji bawang besar, hiris nipis
• 1 batang serai, hiris nipis
• 1 biji tomato, hiris nipis
• 5-7 biji cili padi, hiris nipis
• 2 sudu besar sos ikan
• 1 biji limau nipis, ambil jus
• 3 helai daun limau purut, hiris halus
• garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan:
1. Hiris daging rebus nipis-nipis dengan cara melintang urat.
2. Gaulkan daging bersama kesemua bahan di atas.
3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Lebihkan sedikit gula kerana dapat mengimbangi rasa masam dan pedas.
1. Hiris daging rebus nipis-nipis dengan cara melintang urat.
2. Gaulkan daging bersama kesemua bahan di atas.
3. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Lebihkan sedikit gula kerana dapat mengimbangi rasa masam dan pedas.
Tips:
Rebus daging sehingga empuk, dan cara untuk melembutkan daging mengikut petua orang-orang tua ialah dengan rebus daging bersama sebatang sudu, atau boleh juga dimasukkan daun nangka atau daun betik.
SELAMAT MENCUBA
0 doakan cik enon kurus:
Post a Comment